De taal

Het lezen van Middelnederlands is per verhaal verschillend. Als je hardop leest, zul je horen dat sommige woorden je bekend voorkomen. Sommige woorden lijken op een woord uit een andere taal, bijvoorbeeld het Frans, Duits of Engels.
Een ander kenmerk van het Middelnederlands is het gebruik van naamvallen. Deze leer je nog bij talen als Duits en Latijn, maar in het Nederlands is dit verschijnsel verdwenen.
Een derde belangrijk kenmerk is de dubbele ontkenning. Deze komt in de hedendaagse taal terug in het Frans. In het Middelnederlands zul je dit tegenkomen.
Een voorbeeld van een dubbele ontkenning is deze zin:

“Dat en zeg ik niet door mijnen wille”

“Dit zeg ik niet uit eigenbelang”

Hoe het Middelnederlands precies heeft geklonken is niet meer na te gaan. Wel is te herleiden dat sommige klanken anders zijn dan tegenwoordig.

Klank vroeger Klank nu Voorbeeld
ie ij Gie – Gij
uu ui Huus – huis

In het onderdeel spelling vind je meer woorden en kun je zelf klankverschillen ontdekken.


Tekstvorm

Middeleeuwse teksten zijn allemaal geschreven op rijm. Dit wordt versvorm genoemd. Het doel van de verhalen was om naar te luisteren. Veel burgers waren, anders dan de adel, niet in staat om zelf te lezen. Veel teksten werden voorgedragen. Door de rijmvorm was het makkelijker om de tekst te onthouden en op deze manier kon de tekst mondeling worden doorgegeven (totdat iemand een versie opschreef).

Het maken van boeken
Je kunt je bijna niet meer voorstellen dat een boek vroeger een kostbaar bezit was. Nu koop je een boek en zijn er nog duizenden van in omloop. Vroeger was een boek een schaars goed. Voordat de boekdrukkunst werd uitgevonden was een boek iets waar veel tijd en geld in ging zitten. Ook was er iemand nodig die de vaardigheden bezat om een boek te kunnen schrijven. Vaak waren dit monniken. Het was dan ook een ‘monnikenwerk’ om alles: letter voor letter, zin voor zin, over te schrijven. Daarnaast was het papier, perkament, een kostbaar product. Boeken werden dus vooral aangeschaft door edelen en hoge personen uit de burgerij.

monnikenwerk

Leave a comment